23 juli 2012


Staan alle gegevens die op een immowebsite moeten staan er ook effectief op? Dat is wat het BIV wil nagaan via een grootschalige screening van de websites van bijna alle vastgoedmakelaarskantoren in ons land. Zo zal er gekeken worden of de nodige EPC-publicatieverplichtingen vermeld worden, maar eveneens of de huurprijzen worden vermeld, of er sprake is van het ondernemingsnummer, of er verwezen wordt naar de BIV-plichtenleer, enz. Het gaat om een sensibiliseringsactie, waarbij we zowel de consument als de vastgoedmakelaar ten dienste willen zijn.

Via deze actie wil het BIV de vastgoedconsument zoveel mogelijk transparantie en informatie bezorgen. Zeker nu blijkt dat consumenten het aanbod almaar vaker online raadplegen. Daarnaast wil het Beroepsinstituut een helpende hand zijn voor alle 8.800 vastgoedmakelaars. ‘De vastgoedregelgeving wordt er niet eenvoudiger op en dus willen we de makelaars ook helpen om zo up-to-date mogelijk te blijven’, aldus BIV-voorzitter Luc Machon.

Belangrijk daarbij is dat het in eerste instantie om een sensibiliseringsactie gaat. Makelaars die aan de verplichtingen voldoen, zullen een bevestigend schouderklopje krijgen. Anderen zullen het advies krijgen hoe het wél juist kan. ‘Uiteindelijk willen we ervoor zorgen dat de consument goed geïnformeerd wordt, maar eveneens willen we onnodige overheidsboetes aan het adres van de makelaars vermijden’, aldus Luc Machon. ‘Wat we vooral willen voorkomen, is dat de hele sector imagoschade zou lijden door het toedoen van enkelen.’

De overheidsboetes liggen tussen 500 en 5.000 euro voor overtredingen inzake EPC-publiciteit en kunnen oplopen tot 200 euro bij het niet correct vermelden van huurprijs en gemeenschappelijke lasten.

Dat zo’n screenings effectief resultaat kunnen opleveren, blijkt uit de eerdere EPC-screenings die het BIV uitvoerde. Waar in het begin een minderheid in orde bleek te zijn met de verplichte EPC-vermeldingen op hun website, voldoet nu – na onze sensibiliseringsacties – een grote meerderheid.

Voor het grote publiek werd de BIV-sensibiliseringsactie dit weekend onder meer in het VTM-Nieuws aangekondigd. Om het fragment te bekijken, klik hier.
- Een overzicht van de publicatieverplichtingen inzake EPC in Vlaanderen vind je hier
- Een overzicht van de publicatieverplichtingen inzake EPC in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vind je hier.
- Een overzicht van de publicatieverplichtingen inzake huurprijs en gemeenschappelijke lasten vind je hier.
- Een overzicht van de verplicht te vermelden gegevens op de website van iedere vastgoedmakelaar vind je hier (wet van 11 maart 2003).

Als vastgoedmakelaar met online biedingsplatform gaat Oximo nog een heel stuk verder met de informatieverplichting op haar website vermits de Oximo website niet enkel dient als publiciteitsplatform – zoals vele andere vastgoedwebsites – maar tevens ook als bindend biedingsplatform voor koop-verkoop transacties. Zo is per pand de detail pandfiche veel uitgebreider en bevinden zich in de bijlagen van het online dossier ook alle wettelijke documenten nodig om tot een bindende koop- verkoop overeenkomst te komen. Dit volledige online verkoopsdossier wordt toegankelijk  gemaakt voor elke geregistreerde gebruiker en maakt integraal deel uit van elk online bod zodat de bieder telkens het bewijs krijgt op basis van welke informatie hij of zij geboden heeft. Mocht deze informatie nadien bij de notaris niet volledig of onjuist zijn dan heeft de bieder op die manier het bewijs en de argumenten om het bod eventueel te kunnen herroepen.

Bron:
http://bivipi.fb.mi.addemar.com/c942/e969135/haaf6b/t2/s0/index.html


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag