Recordaantal Vlamingen heeft budgetmeter voor energie

Meer dan 44.000 Vlaamse gezinnen zijn momenteel op een budgetmeter aangewezen voor hun elektriciteitsvoorziening. 27.000 hebben er een voor gas. Een absoluut record, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a), blijkt dat nooit zo veel Vlaamse gezinnen een budgetmeter hebben voor elektriciteit en gas. 

Het begript dateert uit 2005. Wie er niet in slaagt de energiefactuur te betalen, kan in samenwerking met het OCMW een betaalplan uitwerken. Op regelmatige basis kan je dan bij het OCMW een kaart opladen, die in de budgetmeter op de elektriciteitskast wordt ingebracht. Hierdoor wordt ongebreideld verbruik ontmoedigd. 

Sinds de invoering is het aantal gebruikers voortdurend gestegen. In 2010 waren er 41.200 gezinnen met een budgetmeter voor elektriciteit, in 2012 waren dat er al 44.039. Bij de budgetmeters voor aardgas is de stijging nog significanter: eind 2012 waren er 27.232 budgetmeters, een stijging van 50 procent tegenover 2010.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag