Nooit meer kadastraal inkomen aangeven van gezinswoning

Waarom kon de administratie een rist codes schrappen?

Vooral omdat ze de vrijstelling van aangifte van het inkomen van de eigen woning heeft doorgetrokken naar woningen waarop een lening loopt van vóór 2005. Tot vorig jaar moest het kadastraal inkomen van de eigen woning in veel gevallen al niet meer worden aangegeven: als er geen hypothecaire lening (meer) liep of als de lening voor de woning die u met uw gezin betrekt ná 2005 was aangegaan. Was de lening voor die woning echter vóór 2005 afgesloten en gaf ze recht op de oude fiscale voordelen, dan moest het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen (ki) van de gezinswoning wel nog worden opgenomen in de aangifte.

Dat laatste verandert voor de aangifte die u dit jaar invult. Ook wie een woning betrekt waarvoor al vóór 2005 een lening werd afgesloten, hoeft het kadastraal inkomen niet langer aan te geven in vak III. De vrijstellingsregeling voor het aangeven van de eigen woning wordt dus veralgemeend vanaf het inkomstenjaar 2014.

Overigens blijft de vrijstelling om het kadastraal inkomen van uw eigen woning aan te geven wél geldig als u die woning wegens sociale of beroepsredenen niet kunt bewonen - bijvoorbeeld als u een appartement huurt omdat de verplaatsing naar uw werkplek te belastend is. Let wel, per gezin kan er maar één woning de ‘gezinswoning’ zijn en dus de vrijstellingsregeling genieten.

Van welke onroerende goederen moet u wél nog het kadastraal inkomen aangeven in vak III?Elk onroerend goed dat u privé in eigendom hebt en dat niet uw gezinswoning is.


  1. Goederen die u voor uw beroep gebruikt (en op persoonlijke titel bezit). Als u een onroerend goed gemengd gebruikt - deels privé, deels voor uw beroep - moet u alleen het gedeelte van het ki opnemen dat betrekking heeft op het professioneel gebruikte gedeelte van de woning. Dat geeft u aan bij code 1105/2105 - afhankelijk van wie van beide partners het voor zijn of haar beroep gebruikt.

  2. Gebouwen die niet uw gezinswoning zijn en die u niet verhuurt - bijvoorbeeld uw appartement aan zee dat u uitsluitend zelf gebruikt. Idem voor gronden, materieel en outillering (het machinepark): code 1106/2106 en 1107/2107.

  3. Gebouwen die u wel verhuurt, maar uitsluitend als woonst. U kunt zelf aan een natuurlijke persoon verhuren die het pand niet voor zijn of haar beroep gebruikt, of u kunt aan andere rechtspersonen dan vennootschappen verhuren die ze dan aan natuurlijke personen ter beschikking stellen als woning: code 1106/2106.

Idem voor de verhuur van gronden, materieel en outillering aan natuurlijke personen die ze niet voor hun beroep gebruiken - bijvoorbeeld een weide waar iemand zijn hobbypaard kan stallen: code 1107/2107.


  1. Onroerend goed dat u volgens de pachtwetgeving verhuurt voor land- of tuinbouw: code 1108/2108.

  2. Onroerend goed dat u in andere omstandigheden verhuurt - meestal gaat het om verhuur voor professioneel gebruik: daarvan moet u zowel het ki als de brutohuur invullen: codes 1109 tot 1116/2109 tot 2116.

Bron
Netto
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons