Nooit eerder zoveel woningen verkocht

Stijging in elke regio

Zowel in Brussel, Vlaanderen als Wallonië vonden er nog nooit zoveel vastgoedtransacties plaats. Brussel kent 5% meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen en Wallonië steeg het vastgoedvolume ongeveer 8% ten opzichte van 2018. Ook in alle Vlaamse provincies schoot het aantal transacties de hoogte in. Antwerpen is koploper, met een stijging van maar liefst 10,7% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018: iets meer dan een vierde van alle Vlaamse transacties. Limburg kent met 4,9% meer verkochte woningen de kleinste stijging.

Huizen blijven het populairst

In Vlaanderen en Wallonië ging het begin dit jaar in ongeveer 45% van de vastgoedtransacties om huizen.
Het meest verkochte vastgoedtype? Dat zijn traditionele woningen: zowel in Vlaanderen als Wallonië ging het begin dit jaar in ongeveer 45% van de transacties om huizen. Appartementen beslaan iets meer dan 15% van de verkopen. In Vlaanderen is het aandeel van appartementen wel ruim dubbel zo groot als in Wallonië: 16,2 ten opzichte van 7,3%. Net geen 30% van de Belgische transacties heeft betrekking op bouwgronden. In Vlaanderen zijn gronden goed voor 28,7% van de verkopen, in Wallonië voor 36,7%.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ziet de markt er wat anders uit: bijna de helft van de transacties had daar begin dit jaar betrekking op een appartement. Zo’n 30% van de verkopen gaat om huizen, voor gronden is dat logischerwijs nog een pak minder: amper 3%.

Stabiele woning- en appartementsprijzen

In het eerste trimester van 2019 kost een gemiddelde Belgische woning 253.904 euro: een stijging van 1% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2018. In Vlaanderen en Wallonië bleef de gemiddelde prijs zo goed als stabiel: in Vlaanderen betaal je met 279.277 euro 0,7% meer dan vorig jaar, Wallonië kent een stijging van 0,5% tot 190.048 euro. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost een huis het meest: de prijs steeg er met 1,3%. Je betaalt er gemiddeld 458.771 euro voor je woning. Voor appartementen bedraagt de gemiddelde prijs in België 221.656 euro: een stijging van 0,8% in vergelijking met vorig jaar.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons