NMa: geef alle makelaars dezelfde behandeling op funda


Alle makelaars moeten dezelfde behandeling krijgen op funda, de grootste woningsite van Nederland. Hiervoor pleit de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in de marktscan over de concurrentie op de makelaarsmarkt in Nederland. Funda is grotendeels in handen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Op funda krijgen makelaars die lid zijn van de NVM een voorkeursbehandeling. Zo staat het woningaanbod van NVM-makelaars altijd hoger in de zoeklijsten van funda dan woningen van niet-NVM-makelaars. Veel huizenverkopers vinden een hoge positie in de zoeklijsten van funda belangrijk. Daardoor lopen niet-NVM-makelaars klanten mis. Daarnaast betalen niet-NVM-makelaars een hoger tarief om hun woningen met uitgebreide informatie op funda te plaatsen. “Om de concurrentie tussen makelaars te verbeteren, pleiten wij er daarom voor dat alle makelaars hetzelfde behandeld worden op funda,” aldus Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa. 

Verder constateert de NMa dat de concurrentie van woningsites op makelaars beperkt blijft door de eigendomsrelatie tussen de NVM en funda. Makelaars hebben immers geen belang bij ontwikkelingen door woningsites die ten koste gaan van hun eigen inkomsten. Zo moeten huizenverkopers altijd een makelaar inschakelen om hun woning op funda te plaatsen, terwijl veel andere woningsites huizenverkopers zonder makelaar toelaten. Daarnaast verwacht de NMa dat woningsites bepaalde taken van de makelaar gaan vervullen, zoals online bezichtigingen en het online bieden op een woning. Dit geeft consumenten meer keuzemogelijkheden bij het (ver)kopen van een woning. Don: “Dergelijke ontwikkelingen komen echter niet snel van de grond zolang de grootste woningsite van Nederland in handen is van een makelaarsvereniging. Daarom roepen wij de NVM op om funda op afstand te plaatsen zodat deze woningsite haar eigen strategische keuzes kan maken, los van de belangen van makelaars.” 

Consumenten kunnen besparen op makelaarskosten door makelaars met elkaar te vergelijken en te onderhandelen over diensten en tarieven. Veel consumenten vinden het vergelijken van makelaars moeilijk omdat er weinig openbare informatie is over prijs en kwaliteit van individuele makelaars. De marktscan is uitgevoerd door de Monitor Financiële Sector (MFS), een team binnen de NMa dat economisch onderzoek doet naar concurrentie in de financiële sector en daaraan gerelateerde markten.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons