Nieuwbouw 2014: de regels voor hernieuwbare energie

Vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwbouwwoning over een systeem beschikken om hernieuwbare energie op te wekken. Zonnepanelen, een zonneboiler en/of een warmtepomp zijn opties. Maar aan welke regels moeten deze installaties voldoen?
Een overzicht.

Elke nieuwbouwwoning, waarvoor vanaf 1 januari 2014 een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd, moet over minimum één van volgende systemen beschikken:

Thermisch zonne-energiesysteem

Thermische zonnepanelen zorgen voor de productie van sanitair warm water. Deze moeten voldoen aan volgende voorwaarden:
·    De collectoren hebben:
1.    Een oriëntatie gelegen tussen het oosten en het westen, via het zuiden
2.    Een helling tussen 0 en 70° ten opzichte van de horizon
3.    Een apertuuroppervlakte van minstens 0,002m² per m² beschikbare vloeroppervlakte van de wooneenheid
·    Minstens aangesloten zijn op een tappunt voor warm tapwater
Fotovoltaïsch zonne-energiesysteem
Fotovoltaische zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Fotovoltaïsche zonnepanelen moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
·    De panelen hebben:
·    Een oriëntatie gelegen tussen het oosten en het westen, via het zuiden
·    Een helling tussen 0 en 70° ten opzichte van de horizon
·    Het systeem produceert:
·    Minstens 7 kWh/jaar energie, zoals berekend in de energieprestatieregelgeving, per m² bruikbare vloeroppervlakte van de wooneenheid b. Minstens 10 kWh/jaar energie, zoals berekend in de energieprestatieregelgeving per m² bruikbare vloeroppervlakte van de wooneenheid als de melding gedaan wordt of de stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd vanaf 1 januari 2016

Biomassa-systeem
Een biomassaketel, een biomassakachel en een gebouwgebonden kwalitatieve WKK op biomassa voor verwarming moeten voldoen aan volgende voorwaarden:
·    Als enige of als hoofdverwarmingssysteem (85% van de bruto energiebehoefte voor ruimteverwarming van de wooneenheid) geïnstalleerd zijn
·    Of de biomassaketel of biomassakachel heeft een opwekkingsrendement van minstens 85% en voldoet ook aan de voorwaarden van het rendement en de emissieniveaus

Warmtepomp
Met een warmtepomp is het mogelijk om een huis te verwarmen/koelen en het te voorzien van sanitair warm water. Volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een warmtepomp:
·    Als enige of als hoofdverwarmingssysteem geïnstalleerd zijn (minstens 85% van de bruto-energiebehoefte voor ruimteverwarming van de wooneenheid wordt er mee afgedekt)
·    Een seizoensprestatiefactor (SPF) hebben die groter is dan 4
Aansluiting op stadsverwarming
·    De stadsverwarming of –koeling moet minstens voor 45% uit hernieuwbare energiebronnen worden geproduceerd

Alternatief
Wie geen systemen om hernieuwbare energie op te wekken installeert, moet participeren (lees: betalen) in een project voor de productie van energie uit hernieuwbare energiebronnen in de provincie waar het gebouw zich bevindt of in een aanpalende gemeente. Per m² bruikbare vloeroppervlakte betaal je minstens 20 euro.

Bron:
https://www.habitos.be/nl/duurzaam-wonen/nieuwbouw-2014-de-regels-voor-hernieuwbare-energie-8412

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons