Moet je makelaar je vastgoedinvestering kunnen berekenen?

Rendement halen op je geld is het laatste jaar voor heel wat Belgen belangrijker geworden. De investeerder op de beurzen kreeg de laatste maand een minder positief beeld.

Velen volgen nauwgezet de beurssituatie op de voet en weten te allen tijde het rendement die ze gerealiseerd hebben. Maar weten de beleggers in vastgoed wel hoeveel rendement ze gerealiseerd hebben op hun vastgoedbelegging?

Hoe bereken je een vastgoedinvestering?
Investeren in vastgoed is overal in België. Het cliché dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag is een zekerheid. Maar hoe bereken je een vastgoedinvestering? Er zijn vele manieren om het rendement te gaan bepalen voor je start maar uiteindelijk hangt dit ook af van parameters tijdens de duurtijd van de eigendom.

  1. Leegstand bij verhuur
  2. Algemene eigenaarskosten bij verhuur (onroerende voorheffing, …)
  3. Extra kosten (nieuwe vaatwas, …)
Wat op de beurs een evidentie is, is dit bij vastgoed al heel wat minder. Je rekent met bruto-rendement, netto-rendement, gekoppeld rendement, …

Maar reken je als belegger goed op voorhand en kan de vastgoedmakelaar je hierbij helpen? De taak van iedere vastgoedbelegger bestaat erin om op een voorspelling te doen van wat het eventueel op termijn zal renderen.

Financiële hefboom
Daarnaast is de berekening voor de vastgoedbelegger nog iets complexer doordat er financieel kan geoptimaliseerd worden via bancaire financiering.

De financiële hefboom is meer dan ooit de trigger om te investeren.

Heel kort door de bocht: wanneer je een netto huurrendement haalt van 3% en je leent aan 1,5%, verdien je 1,5% aan het geleende kapitaal. (uiteraard geen rekening houdend met de hypothecaire kost bij dergelijk financiering- maar dit haal je er zeker uit).

Taak van de makelaar
En wat is hierbij de taak van de makelaar/ontwikkelaar: geeft hij je voldoende uitleg omtrent de mogelijkheden en financiële inzichten in je investering of laat hij je zelf onderzoek doen?

Uiteraard kan je enkel baat hebben bij zoveel mogelijk transparantie en duidelijkheid. Een correcte analyse van het pand waarbij we rekening houden met heel wat parameters kan je een inzicht geven om toch sneller de stap te maken naar vastgoed.

Bron
Investr

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

In welk vastgoed kan je investeren?

De vastgoedwereld is boordevol met investeringsmogelijkheden. Zelfs als kleinere investeerder heb je vaak de mogelijkheid om een mooie slag te slaan. Je hoeft immers niet altijd gigantische bedragen te investeren om er voordeel uit te halen. 

Om je even een duidelijker beeld te geven van de soorten vastgoed waar je in kan investeren, hebben we ze hieronder even voor je opgelijst.
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons