Mag je als verhuurder nog binnen in je huis?

Binnengaan mag niet zomaar


Als verhuurder moet je aan je huurder het rustig gebruik en genot geven van de woning of het appartement dat hij van je huurt. Je huurder heeft ook recht op privacy. Hieruit volgt dat je zonder de toestemming van je huurder niet zomaar meer mag binnengaan in je woning ook al is dat je eigendom. Doe je dat toch dan kom je tekort aan je verplichtingen als verhuurder. Je huurder zou de ontbinding van de huur en/of een schadevergoeding kunnen vragen. Bovendien riskeer je zelfs strafrechtelijk te worden vervolgd en dit voor huisvredebreuk.

Hetzelfde geldt als je een beroep doet op een aannemer om een herstelling te doen aan of in het huurhuis. Ook die mag je zonder het akkoord van je huurder niet binnenlaten in het huis.

Controleren mag wel


Je hebt wel het recht om een zekere controle te houden over je eigendom en om na te zien of die door je huurder wel goed onderhouden wordt.

Om discussies hierover te vermijden kan je in het huurcontract een bepaling opnemen die je het recht geeft om een tweetal keer per jaar op bezoek te gaan bij je huurder en te kijken wat de toestand is van de woning. Neem in het huurcontract meteen concrete dagen en uren op waarop je je zal aanbieden (bv. elke eerste zaterdag van april en oktober om 16 u). Kwam je dit niet overeen dan kan je aan je huurder een aantal data voorstellen waarop je je zal aanbieden. Laat je huurder je op de afgesproken data niet binnen of weigert die data af te spreken dan mag je nooit zomaar op eigen initiatief en zonder zijn akkoord binnengaan. Je kan dan eventueel wel naar de vrederechter stappen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

In hoeveel exemplaren moet je een huurcontract opmaken?

Als je als huurder of verhuurder een huurcontract wil tekenen, volstaat het niet om dat in één exemplaar te doen. Hoeveel exemplaren zijn er wel nodig? Moeten dat allemaal ook originelen zijn?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons