Mag je als verhuurder nog binnen in je huis?

Binnengaan mag niet zomaar


Als verhuurder moet je aan je huurder het rustig gebruik en genot geven van de woning of het appartement dat hij van je huurt. Je huurder heeft ook recht op privacy. Hieruit volgt dat je zonder de toestemming van je huurder niet zomaar meer mag binnengaan in je woning ook al is dat je eigendom. Doe je dat toch dan kom je tekort aan je verplichtingen als verhuurder. Je huurder zou de ontbinding van de huur en/of een schadevergoeding kunnen vragen. Bovendien riskeer je zelfs strafrechtelijk te worden vervolgd en dit voor huisvredebreuk.

Hetzelfde geldt als je een beroep doet op een aannemer om een herstelling te doen aan of in het huurhuis. Ook die mag je zonder het akkoord van je huurder niet binnenlaten in het huis.

Controleren mag wel


Je hebt wel het recht om een zekere controle te houden over je eigendom en om na te zien of die door je huurder wel goed onderhouden wordt.

Om discussies hierover te vermijden kan je in het huurcontract een bepaling opnemen die je het recht geeft om een tweetal keer per jaar op bezoek te gaan bij je huurder en te kijken wat de toestand is van de woning. Neem in het huurcontract meteen concrete dagen en uren op waarop je je zal aanbieden (bv. elke eerste zaterdag van april en oktober om 16 u). Kwam je dit niet overeen dan kan je aan je huurder een aantal data voorstellen waarop je je zal aanbieden. Laat je huurder je op de afgesproken data niet binnen of weigert die data af te spreken dan mag je nooit zomaar op eigen initiatief en zonder zijn akkoord binnengaan. Je kan dan eventueel wel naar de vrederechter stappen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

Dit riskeer je als je de huurprijs niet vermeldt op een affiche ‘te huur’!

Als je zelf een huis of appartement wil verhuren, hang je daar wel eens een bordje of affiche uit waarop vermeld wordt dat het pand te huur staat. Maar waarom zet je daar maar beter de gevraagde huurprijs op? En wat riskeer je als je dat niet doet?
Lees meer

Wat als de huurder niet opdaagt voor de vrederechter?

Het gebeurt wel eens dat een partij die voor de (vrede)rechter wordt gebracht daar ‘zijn of haar kat stuurt’. Maar wat kan je doen als dat jou overkomt? Betekent dat dan dat het proces niet kan doorgaan?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons