Leuven verwacht daling kotenprijzen

Door overschot op de Leuvense kotenmarkt verwacht de KU Leuven vanaf volgend jaar een daling van de prijzen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse contractstudie van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven, schrijft het Leuvense studentenblad Veto. In die studie berekent de universiteit op basis van 700 à 800 lukraak gekozen contracten onder meer de gemiddelde huurprijs. 

Die huurprijs ging dit jaar nog met gemiddeld 2 procent omhoog. Maar voor volgend jaar verwacht de universiteit een stabilisatie of zelfs een daling. 'Toen in mei vorig jaar het huurseizoen opende, was het nog niet duidelijk dat er een overschot zou zijn', stelt Ludo Clonen, diensthoofd Studentenhuisvesting van de KU Leuven. 'In oktober bleek dan dat er nog 1.100 koten in onze database te huur stonden. Het jaar voordien waren dat er maar 350.'

Overschot
De universiteit gaat ervan uit dat de prijzen van de koten volgend jaar licht dalen. 'Kotbazen kunnen nu rekening houden met dat overschot.' Clonen vindt het niet onlogisch dat de slinger nu doorslaat naar de andere kant na jaren van tekort op de markt. 'Zowel grootschalige projecten als kleine particulieren zagen brood in de kotenmarkt.' Zo sloegen Stad Leuven en de universiteit in 2012 de handen in elkaar voor een aantal projecten die 3.000 kamers moesten opleveren. 

Toch betekent een daling van de gemiddelde maandelijkse huurprijs niet dat het per se goedkoper wordt voor studenten om op kot te gaan. Het aandeel twaalfmaandencontracten stijgt immers van 58 procent in 2012 naar 77 procent dit academiejaar.

Steeds meer studenten betalen dus twee maanden extra. De gemiddelde huurprijs voor een kot in Leuven, zonder aparte douche of keuken, ligt op 324 euro per maand bij een tienmaandencontract. Voor een twaalfmaandencontract is dat 355 euro. In beide gevallen is dat ongeveer een stijging met 20 euro per maand sinds 2012. Maar aan die stijging kan volgend jaar dus een einde komen.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag