Leuven verwacht daling kotenprijzen

Door overschot op de Leuvense kotenmarkt verwacht de KU Leuven vanaf volgend jaar een daling van de prijzen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse contractstudie van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven, schrijft het Leuvense studentenblad Veto. In die studie berekent de universiteit op basis van 700 à 800 lukraak gekozen contracten onder meer de gemiddelde huurprijs. 

Die huurprijs ging dit jaar nog met gemiddeld 2 procent omhoog. Maar voor volgend jaar verwacht de universiteit een stabilisatie of zelfs een daling. 'Toen in mei vorig jaar het huurseizoen opende, was het nog niet duidelijk dat er een overschot zou zijn', stelt Ludo Clonen, diensthoofd Studentenhuisvesting van de KU Leuven. 'In oktober bleek dan dat er nog 1.100 koten in onze database te huur stonden. Het jaar voordien waren dat er maar 350.'

Overschot
De universiteit gaat ervan uit dat de prijzen van de koten volgend jaar licht dalen. 'Kotbazen kunnen nu rekening houden met dat overschot.' Clonen vindt het niet onlogisch dat de slinger nu doorslaat naar de andere kant na jaren van tekort op de markt. 'Zowel grootschalige projecten als kleine particulieren zagen brood in de kotenmarkt.' Zo sloegen Stad Leuven en de universiteit in 2012 de handen in elkaar voor een aantal projecten die 3.000 kamers moesten opleveren. 

Toch betekent een daling van de gemiddelde maandelijkse huurprijs niet dat het per se goedkoper wordt voor studenten om op kot te gaan. Het aandeel twaalfmaandencontracten stijgt immers van 58 procent in 2012 naar 77 procent dit academiejaar.

Steeds meer studenten betalen dus twee maanden extra. De gemiddelde huurprijs voor een kot in Leuven, zonder aparte douche of keuken, ligt op 324 euro per maand bij een tienmaandencontract. Voor een twaalfmaandencontract is dat 355 euro. In beide gevallen is dat ongeveer een stijging met 20 euro per maand sinds 2012. Maar aan die stijging kan volgend jaar dus een einde komen.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons