25 september 2012


Voor en nadeel vastgoed kopen via een vastgoedmakelaar of rechtstreeks via de eigenaar? Een nieuwe ontwikkeling is het feit dat huiseigenaren steeds vaker hun woning rechtstreeks te koop zetten. Vroeger deed men dat wel eens in de plaatselijke krant maar dat had vaak weinig succes.  Bovendien kon je dan meteen vele telefoontjes van makelaars verwachten die mogelijke kopers aanboden.
Tegenwoordig is via Internet vastgoed te koop zetten heel normaal. Leken kunnen veel informatie inwinnen over wat er allemaal bij aankoop en verkoop komt kijken en de notaris kan in veel gevallen ook adviseren.
In sommige gevallen wordt vastgoed dus helemaal zonder tussenkomst van een vastgoedmakelaar aangekocht.
Maar is dat wel zo verstandig? In dit artikel een overzicht van voor- en nadelen. 
 
Natuurlijk heeft een vastgoed- makelaar nog altijd veel connecties maar via internet kunnen kopers heel makkelijk vrijwel identieke informatie opzoeken als de informatie waar de vastgoedmakelaar ook toegang toe heeft.
De makelaar heeft dus niet meer exclusief alle connecties die nodig zijn voor de koop van een woning.
 
De vastgoedmakelaar heeft wellicht ook een eigen belang
Hoewel het merendeel naar verluid betrouwbaar is zijn er natuurlijk altijd vastgoedmakelaars die hun eigen belang voorop stellen.
Ze hebben bijvoorbeeld tijdgebrek en willen de woning snel verkopen (tegen een te lage prijs) of willen juist het onderste uit de spreekwoordelijke kan halen en laten de woning een tijd te koop staan zonder ook maar iets te doen aan de verkoopbaarheid en marketing.
 
Kopen via de vastgoedmakelaar geeft meer zekerheid?
De vastgoedmakelaar doet dit soort bemiddelingen beroepsmatig, hij kan dus meer zekerheid en professionaliteit bieden dan de verkoper dat zelf kan.
Het gaat om grote bedragen waardoor een koper toch vaak zaken doet met de vastgoedmakelaar.
Daarbij moet u wel bedenken dat een notaris vrijwel gelijke zekerheid kan bieden en soms zelfs grotere zekerheid.
 
De commissie van de tussenpersoon
Het zal u niet ontgaan zijn: de makelaar moet ook een boterham verdienen. Hij vraagt dus commissie. Daar staat tegenover dat (als u een goede aankoopmakelaar kiest) hij de koper helpt bij onderhandelen en weet van alle regels en wetten waardoor een transactie vaak vlotter verloopt. De commissie is voor veel kopers de belangrijkste reden om rechtstreeks via de eigenaar te kopen.
 
Vastgoedmakelaar bespaart tijd
De koper kan natuurlijk allerlei contractuele bepalingen, voorwaarden en andere dingen waar hij op moet letten zelf bestuderen en opzoeken.
 Dagenlang surfen op het net, praten met familieleden die recentelijk vastgoed hebben gekocht of verkocht en zelf allerlei afspraken maken met mogelijke kopers.
Ook kan de koper zelf alle promotie doen. Maar, de vastgoedmakelaar heeft hier meer ervaring in en kan deze zaken dus sneller en meestal effectiever aanpakken. Natuurlijk kunt u tegenwoordig alles zelf maar is tijd voor u kostbaarder dan geld: kies dan voor een vastgoedmakelaar.
 
Voldoende tijd om met de eigenaar te onderhandelen
De agenda van de vastgoedmakelaar is soms overvol.
Een afspraak met de eigenaar kan u helpen meer over te weten te komen over hoe het leven in de buurt echt is.
Kopers kunnen van degene die woont in het pand bijvoorbeeld vernemen hoe de buren zijn.
U als koper kunt rechtstreeks met de eigenaar onderhandelen. Dit zal waarschijnlijk de onderhandelingspositie van de koper versterken omdat er niet een vastgoedmakelaar naast zit.

Bron:
http://blogeurope.billionhomes.com/kopen-vastgoedmakelaar-rechtstreeks


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag