Jong VLD komt met voorstel om woning te kopen zonder tussenkomst van notaris

Jong VLD komt met een voorstel om de tussenkomst van de notaris bij de aankoop van een huis te omzeilen. Digitale of 'smart' contracten via blockchain moeten wettelijke erkenning krijgen, zodat tussenstructuren zoals notarissen overbodig worden, legt Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde uit.

Wie nu een huis koopt, moet daarvoor onvermijdelijk eerst langs de notaris. Die registreert de aankoop in een akte en maakt uw eigendom daarmee officieel. De kosten van die registratie lopen voor een gemiddelde woning al gauw op tot enkele duizenden euro's. Dat kan efficiënter en goedkoper, vindt de jongerenafdeling van Open Vld.

Dat moet gebeuren via 'smart contracts', een digitale versie van traditionele contracten die via een blockchainnetwerk door een heleboel mensen - aannemers, architecten, koper, verkoper - kan worden gedeeld. De centrale registratie door een notaris is dan niet meer nodig, legt Vande Reyde uit. "Veel eenvoudiger en goedkoper dus. Voor jongeren zijn woningen al duur genoeg", zegt hij.

Fundamentele aanpassing wet
De smart contracts moeten eerst wel wettelijk erkend worden. Nu kan enkel een notaris woningakten officieel registreren. "De wet daarvoor dateert al uit 1803, de tijd van Napoleon dus, en is nooit fundamenteel aangepast. Ondertussen is de maatschappij lichtjaren verder. Hoog tijd dat de wetgeving de technologische evoluties volgt. Zo maken we dingen goedkoper en efficiënter", zegt Vande Reyde.

Blockchaintechnologie is vooral bekend van de elektronische munt Bitcoin, maar wordt stilaan ook gebruikt voor andere toepassingen. De Antwerpse haven gebruikt het bijvoorbeeld om containers te bevestigen. De jongerenafdeling wil van blockchain een prioriteit maken op het Open Vld-vrijheidscongres in november.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons