22 juni 2012


Billionhomes.com ontkent met klem alle aantijgingen van het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars en de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie. Het BIV waarschuwde het afgelopen weekend in verschillende media voor de zogenaamde “dubieuze” Immowebsite Billionhomes.com. Deze zou oa. ongevraagd advertenties voor koop- of huurwoningen kopiëren voor de eigen website. Ook zou de internetsite kosten aanrekenen voor opzettelijk gemaakte fouten in advertenties en verkochte woningen nog maanden op de site laten staan. Het BIV lichtte de FOD Economie in. Deze laatste, bij monde van woordvoerster Chantal De Pauw, spreekt van “pure oplichting”. Kim Coppens, communicatieverantwoordelijke van Billionhomes.com weerlegt alle aantijgingen. “De vastgoedmarkt in België is gemonopoliseerd. Wij streven een sterke transparantie van de vastgoedmarkt na en vermoeden dat er bepaalde belangen spelen en dat bepaalde partijen die transparantie liever niet zien.”, aldus Kim Coppens.

Billionhomes, opgericht in 2011, is een nieuw sociaal media platform voor de Belgische vastgoedmarkt die alle woningen ongeacht de status van deze archiveert, waarbij eigenaars en ook vastgoedmakelaars rechtstreeks met elkaar in contact kunnen komen om hun vastgoed te evalueren en erover te communiceren. Het is als het ware een woningarchief, te vergelijken met Wikipedia. “Wij zijn geen verkoop of verhuur site zoals het BIV dacht maar een archief die historische informatie van woningen beschikbaar maakt. Iedereen die specificieke informatie heeft over een woning kan zijn bijdrage leveren via de site. Het gebruik van de site is volledig gratis”, zegt Kim Coppens.

BIV beschuldigt Billionhomes ervan:
1. Informatie opzettelijk foutief op de site te zetten, om vervolgens een vergoeding te vragen om ze “weer” recht te zetten.
“Dit is niet juist. Omdat wij een archief zijn zal je eerder historische informatie zien over een woning in plaats van recente informatie. Dit werd dus verkeerd begrepen. Als test case hebben we gedurende een zeer korte periode een bedrag van 5€ gevraagd die na verificatie integraal werd terugstort, ondertussen is het verifiëren niet meer vereist en is de verificatievergoeding niet meer van toepassing. Het gaat welgeteld over 6 eigenaars. Voor alle duidelijkheid: er staan momenteel meer dan 300.000 woningen op onze site”. 

2. Opzettelijk en ongevraagd een lagere schatting onder de gevraagde verkoopprijs te zetten.
“Het gaat niet om een lagere of hogere schatting, maar over de “Billionhomes Waarde”. Dit is geen officiële schatting. Deze informatie wordt heel duidelijk weergegeven op onze website. Het gaat om een realistische marktvergelijking op basis van duidelijke parameters”.

3. Zomaar advertenties van andere sites te plukken en die op hun site te zetten, dat heet spidering.
"Spidering is inderdaad zoekertjes van andere websites overnemen, maar dit mag binnen bepaalde regels en die regels werden strikt gerespecteerd. Daarenboven gelden er andere regels voor archieven. Zimmo bijvoorbeeld doet ook aan spidering, en zij worden niet beschuldigd. Het is trouwens niet onze hoofdactiviteit, de meeste informatie komt van de internetgebruikers zelf. Daarenboven wordt het spideren gebruikt voor interne analyses."

4. Woningen, die al maanden verkocht zijn, nog op de site te laten staan.
“Het klopt dat woningen die al maanden verkocht zijn, op onze site blijven staan”, zegt Kim Coppens. “Dat is juist de bedoeling! We zijn een archief en hebben dus historische informatie over de vraagprijzen. Deze extra informatie is juist een enorme meerwaarde. Op deze manier kunnen eigenaars later opzoeken voor welke prijs het huis werd aangeboden. Dit is echt niet nieuw, notarissen bijvoorbeeld publiceren ook de verkoopprijs van de panden die zij via de krant adverteerden”.
“We betreuren het ten zeerste dat het BIV noch de FOD Economie de moeite heeft genomen de onjuiste informatie te checken of ons te contacteren voor een wederwoord”, aldus de communicatieverantwoordelijke van Billionhomes.com. “Naar verluid zouden onze diensten niet transparant zijn, nochtans staat onze volledige werkwijze omstandig uitgelegd op onze website”.

Billionhomes is ontstaan na een zeer uitgebreid marktonderzoek en juridische studies in verschillende Europese en Amerikaanse landen. Een klein team van 15 mensen besloot om een meer transparant overzicht te krijgen van alle woningen die bestaan in elk land, ongeacht of het al dan niet te koop of te huur staat. Een archief zeg maar, zoals wikipedia maar dan specifiek voor woningen. Hierdoor kunnen eigenaars een vergelijking maken met andere woningen uit hun omgeving om zo meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en het potentieel van de eigen woning. Uiteraard met de bedoeling deze informatie kosteloos te kunnen beheren. Op dit moment bestaat er geen enkele website die deze historische gegevens van woningen bij houdt. Billionhomes.com is actief in 9 landen en is beschikbaar in 12 verschillende talen.

Bron:
Billionhomes.be


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag