Huis huren is nu goedkoper dan in 2009

De huurprijzen op de privémarkt liggen vandaag lager dan vijf jaar geleden, hoewel de levensduurte in die periode met bijna 10 procent gestegen is.

Die vaststelling blijkt uit een analyse van welgeteld 1.282.750 huuraanbiedingen op Immoweb, marktleider onder de vastgoedsites in ons land. ‘Het gaat voor alle duidelijkheid om de gevraagde huurprijzen’, zegt Vincent Dumont, marketing- en communicatiedirecteur van Immoweb. Al maakt dat nauwelijks verschil, want ‘anders dan bij de aankoop van een huis wordt er op de huurmarkt weinig of niet onderhandeld over de huurprijs’.

En wat blijkt? ‘Wie op zoek is naar een huurhuis, betaalt daar vandaag in bijna alle Vlaamse provincies – de uitzondering is Limburg – één tot vier procent minder voor dan pakweg vijf jaar geleden. Bij appartementen is er nog wel een stijging van de huurprijs met gemiddeld 2,6 procent, maar dat is wel minder dan de index van de consumptieprijzen, die met bijna 10 procent is gestegen’, aldus nog Dumont.

De daling komt voor specialisten niet als een verrassing. ‘Door de lage rente op een woonlening zijn veel meer mensen geneigd een woonst te kopen dan er een te huren. Daardoor daalt de vraag op de huurmarkt en dus moeten verhuurders hun eisen temperen’, zegt Julien Manceaux, vastgoedspecialist van ING.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag