Huis huren is nu goedkoper dan in 2009

De huurprijzen op de privémarkt liggen vandaag lager dan vijf jaar geleden, hoewel de levensduurte in die periode met bijna 10 procent gestegen is.

Die vaststelling blijkt uit een analyse van welgeteld 1.282.750 huuraanbiedingen op Immoweb, marktleider onder de vastgoedsites in ons land. ‘Het gaat voor alle duidelijkheid om de gevraagde huurprijzen’, zegt Vincent Dumont, marketing- en communicatiedirecteur van Immoweb. Al maakt dat nauwelijks verschil, want ‘anders dan bij de aankoop van een huis wordt er op de huurmarkt weinig of niet onderhandeld over de huurprijs’.

En wat blijkt? ‘Wie op zoek is naar een huurhuis, betaalt daar vandaag in bijna alle Vlaamse provincies – de uitzondering is Limburg – één tot vier procent minder voor dan pakweg vijf jaar geleden. Bij appartementen is er nog wel een stijging van de huurprijs met gemiddeld 2,6 procent, maar dat is wel minder dan de index van de consumptieprijzen, die met bijna 10 procent is gestegen’, aldus nog Dumont.

De daling komt voor specialisten niet als een verrassing. ‘Door de lage rente op een woonlening zijn veel meer mensen geneigd een woonst te kopen dan er een te huren. Daardoor daalt de vraag op de huurmarkt en dus moeten verhuurders hun eisen temperen’, zegt Julien Manceaux, vastgoedspecialist van ING.

Gerelateerde artikels

Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?
Lees meer

Welke verzekering moet je als huurder écht hebben?

Wanneer je een huisje of appartement huurt, heb je misschien nooit het gevoel dat het jouw eigendom is. Moet je dan wel een verzekering aangaan? En waarom precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Deze bedragen kan je van je verhuurder terugvragen als je een studentenkamer huurde!

Als je een studentenkamer huurt die in Vlaanderen ligt, kan je de kosten die je betaalde voor het gebruik van water en energie wel eens terugvragen van je verhuurder. Wat moet je daar van weten en wat kan je juist vragen?
Lees meer

Zo kan je te werk gaan als je na het einde van de huur nog wil blijven wonen!

Je huurt een huis of appartement waarbij de huurovereenkomst door jou of je verhuurder werd opgezegd. Omdat de woning waarnaar je zou verhuizen niet klaar is of omdat één van je kinderen zwaar ziek geworden is wil je iets langer in het huurpand blijven. Maar kan dat wel en hoe ga je daarbij dan te werk?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons