Hoeveel bedenktijd heb je bij de aankoop van een huis?

Neem je tijd, ook al kost het je misschien je droomhuis

Kort door de bocht: de aankoop van een huis is in België definitief.Je hebt dus geen bedenktijd. Breng je een bod uit dat de verkoper aanvaardt, dan hang je in principe aan de koop vast. Ook al bied je de vraagprijs, het is nog altijd wel de verkoper die bepaalt of de verkoop plaatsvindt of niet. De verkoper is niet verplicht om te verkopen omdat je de verkoopprijs biedt.

Twee keer nadenken voor je een woning koopt is dus ontzettend belangrijk. Ondoordacht beslissingen nemen omdat er andere kapers op de kust zijn, is niet verstandig. Als de verkoper je bod aanvaardt, dan is er een bindende overeenkomst, houd dat altijd in het achterhoofd.

Kan je nog op je stappen terugkeren?

Te impulsief gehandeld? Enkel als de verkoper af ziet van de verkoop, kun je er nog onderuit. Is dat niet het geval, dan pleeg je contractbreuk. De verkoper mag dan wettelijk gezien een schadevergoeding eisen. In principe kan dit oplopen tot 10% van de aankoopprijs. De kosten swingen dus al snel de pan uit.

Geraken jullie er niet uit, dan kan de verkoper naar de rechtbank trekken. Heeft de verkoper ergens het bewijs dat je effectief de koop bent aangegaan, dan is de kans vrij groot dat je alsnog tot de aankoop zult moeten overgaan.

Is er een alternatief voor een bod?

Wil je niet meteen een bod uitbrengen, maar heb je wel interesse? Overweeg het nemen van een optie. Met deze koopoptie verplicht de verkoper zich ertoe om binnen een bepaalde termijn, de woning aan niemand anders te verkopen. Deze periode duurt vaak maar een aantal dagen. Op deze manier heb je de tijd om nog eens rustig na te denken, nog snel enkele andere opties te bekijken of je financiering rond te krijgen.

Bron
Immovlan


Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons