24 november 2011


Elk jaar worden er bijna één miljoen papieren uittreksels van de kadastrale documentatie opgevraagd. Maar wat blijkt? Anno 2011 moet de vastgoedmakelaar dat nog altijd op een bijna prehistorische manier doen. Daar komt nu verandering in: het Kadaster wordt nu ook opengesteld voor de vastgoedmakelaar. De digitalisering van de kadastrale gegevens is eindelijk een feit.

De voordelen?
- Een aanzienlijke vereenvoudiging, inherent aan de digitale informatiemaatschappij.
- Transparantie: de cowboys in de sector vallen online onherroepelijk door de mand.
- Aanzienlijke besparingen in tijd, transport en papier. Om dezelfde reden is een efficiënt gebruik van IT per definitie goed voor het milieu.

Vastgoedmakelaars staan dag in dag uit ten dienste van de vastgoedconsument. Om een verkoop te kunnen starten moet de makelaar in het bezit zijn van meer dan een handvol documenten, uittreksels, attesten of certificaten. Dat is geen sinecure.
Eindelijk kunnen we komaf maken met het soms eindeloze wachten. Voortaan zal elke makelaar zelf een resem kadastrale gegevens kunnen opvragen. En dat niet alleen ten voordele van de sector, maar ook van de consument die een pak sneller bediend zal worden. 
  
Het werd tijd, u hebt gelijk. Elk jaar worden er bijna één miljoen papieren uittreksels van de kadastrale documentatie opgevraagd. Maar wat blijkt? Anno 2011 moet de vastgoedmakelaar dat nog altijd op een bijna prehistorische manier doen. Daar komt nu verandering in: het Kadaster wordt nu ook opengesteld voor de vastgoedmakelaar. De informaticatoepassing is klaar, de toelatingen zijn afgeleverd.

Voogdijminister Sabine Laruelle, minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne, administrateur Informatieverzameling Karel Vanhoecke (FOD Financiën) en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars geven je vandaag alvast een eerste officiële impressie. Vanaf volgende week geven we je dan een gedetailleerd inkijk in het systeem en ontvang je een registratiemail. Daarna zullen de kadastrale gegevens met enkele simpele muisklikken opgevraagd kunnen worden. Wordt vervolgd.

Hou je mailbox alvast in de gaten voor meer kadasternieuws!  

Reacties:    
SABINE LARUELLE, VOOGDIJMINISTER
‘Welgemeende felicitaties’
Mijn welgemeende felicitaties aan het BIV. De digitalisering van de kadastrale gegevens is eindelijk een feit. Als voogdijminister stemt het me alleen maar zeer tevreden dat het dossier en de uitvoering ervan zo goed verlopen is. Ik wens jullie er het allerbeste mee!    
 
VINCENT VAN QUICKENBORNE, MINISTER VOOR ONDERNEMEN EN VEREENVOUDIGEN
‘Green IT, vereenvoudiging en transparantie’
U kent mij als de meest fervente voorstander van de digitalisering, en de daarmee gepaard gaande vereenvoudiging van onze administratie. Nu is eindelijk de vastgoedsector aan de beurt.
Waarom het zo lang geduurd heeft voor de informatiebank van het Kadaster online beschikbaar werd gesteld? De eerste protocolovereenkomst tussen de Administratie van de Patrimoniumdocumentatie en het BIV dateert al van mei 2007. Pas drie jaar later gaf de Privacycommissie groen licht om alle erkende vastgoedmakelaars toegang te verlenen tot bepaalde gegevens van het Kadaster. De Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) heeft vervolgens een eerste project opgestart, dat in de loop van 2011 werd samengebracht met de klantvriendelijke toepassing van het BIV.
Dat klinkt misschien een beetje als Kafka maar het is op zich een heel logische, noodzakelijke en heldere procedure. Ik hoef u niet meer te overtuigen van de voordelen die deze digitalisering voor uw sector biedt:
- Een aanzienlijke vereenvoudiging uiteraard, die haast inherent is aan de digitale informatiemaatschappij.
- Transparantie: de cowboys in de sector vallen online onherroepelijk door de mand.
- Aanzienlijke besparingen in tijd, transport en papier, niet te versmaden in eender welke business. Om dezelfde reden is een efficiënt gebruik van IT per definitie goed voor het milieu.
Green IT, vereenvoudiging, transparantie: het doet me veel plezier dat mijn politieke drijfveren nu ook ingang vinden in de vastgoedsector.    
 
KAREL VANHOECKE, ADMINISTRATEUR INFORMATIEVERZAMELING (FOD FINANCIËN)
‘Prachtige realisatie!’
Kadasterfinder, zoals de toepassing zal heten, is een elektronische service aangeboden door een Federale Administratie aan professionele vastgoedmakelaars en dit met respect voor de persoonlijke levenssfeer van de burgers.  De kadastrale informatie als één van de bouwstenen van een vastgoedtransactie is eindelijk toegankelijk.    
 
LUC MACHON, BIV-VOORZITTER
‘Een nieuwe boost’
896.911. Zoveel papieren uittreksels werden er vorig jaar opgevraagd bij het Kadaster. Een wees gerust: een ruime meerderheid daarvan kwam van de vastgoedmakelaars die dikwijls door weer en wind richting Kadaster trokken. Gedaan ermee! Elke makelaar krijgt straks direct toegang tot het Kadaster. Het systeem is klaar, de toelatingen zijn er.
Daarmee zet het Beroepsinstituut, samen met de hele sector, een reuzenstap. Eindelijk kunnen we komaf maken met het eindeloze wachten op de ambtelijke molens. Voortaan zal elke makelaar zelf een resem kadastrale gegevens kunnen opvragen. En dat niet alleen ten voordele van de sector, maar ook van de consument die een pak sneller bediend zal worden.
Natuurlijk juichen we deze modernisering toe, maar we vinden het minstens even belangrijk om beide voeten op de grond te houden. We krijgen namelijk toegang tot de kadastrale leggers, zullen plannen kunnen afdrukken en dat alles aan een goedkoper tarief dan tot nu toe het geval was. Knap dus. Maar onder meer omwille van privacyredenen werden er ons voorlopig ook een aantal beperkingen opgelegd.

Hoe dan ook, we mogen dit alweer een historisch moment noemen. De professionalisering van de Belgische vastgoedmakelaars krijgt een nieuwe boost.    
 
HUGUES DE BELLEFROID, BIV-ONDERVOORZITTER
‘Werk van lange adem’
Ik was nog schatbewaarder bij het Beroepsinstituut toen voor het eerst over de ontsluiting van het Kadaster werd gesproken. We schrijven 2007. Het was een werk van lange adem, maar het gaat dan ook om een behoorlijk complex dossier. Met elk mogelijk juridisch probleem is rekening gehouden, net zoals met de opmerkingen van de Privacycommissie.
Nu kunnen we eindelijk zeggen: we zijn er. En het komt geen seconde te laat. De toegang tot het Kadaster zal ons in elk geval de mogelijkheid geven om de dossiers sneller vooruit te laten gaan, wat alleen maar ten voordele van de consument is. De komende dagen zal je er meer van vernemen.    
 
RODOLPHE D’OULTREMONT, BIV-PENNINGMEESTER
‘Blijk van vertrouwen’
Ons beroep professionaliseert en dus is het niet toevallig dat we aan vertrouwen winnen. De toegang tot de kadastrale gegevens kwam er trouwens echt niet zomaar. Lange tijd was er de nodige argwaan bij de overheid, maar het feit dat de ontsluiting nu werkelijkheid is geworden, mag ongetwijfeld als een blijk van vertrouwen tegenover de sector geïnterpreteerd worden. We willen dat vertrouwen niet schaden en dus hebben we er ook technisch voor gezorgd dat deze tool enkel voor administratieve opzoekingen kan gebruikt worden en niet voor prospectie, zoals de Privacycommissie ons verbiedt.    

KRISTIEN BERKEIN, BIV-RAADGEEFSTER
‘Opportuniteit om dienstverlening te optimaliseren’
Vastgoedmakelaars staan dag in dag uit ten dienste van de vastgoedconsument. We zijn dienstverleners, geen klerken. Maar … om een verkoop te kunnen starten moet de makelaar in het bezit zijn van meer dan een handvol documenten, uittreksels, attesten of certificaten. Dat is geen sinecure. Als geen ander weten jullie dan ook dat de ontsluiting van het Kadaster een symbooldossier was geworden. Alle politici hadden de voorbije jaren de mond vol over administratieve vereenvoudiging, alleen bleef de elektronische toegang tot overheidsinformatie in de praktijk van elke dag een bijzonder moeilijk verhaal.
Tot vandaag. Binnenkort zal elke erkende vastgoedmakelaar zich kunnen registreren en de gewenste kadastrale gegevens kunnen opvragen. Een opportuniteit, waarmee we onze dienstverlening aan de vastgoedconsument verder kunnen optimaliseren. 

Bron:
http://bivipi.fb.mi.addemar.com/c657/e612214/hb96f3/t0/s0/index.html

 


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag