Helft bouwbedrijven werkt nog even door tijdens de vakantie om achterstand in te halen

Door de slechte weersomstandigheden van het voorjaar hebben heel wat bouwprojecten vertraging opgelopen. Een enquête van Bouwunie wijst uit dat zowat de helft van de bouwbedrijven nog even doorwerkt tijdens de vakantie, om de achterstand in te halen of een specifiek bouwproject af te werken. 

Van de 536 Bouwunie-leden die de enquête invulden, geeft 60% aan tijdens de bouwvakantie te zullen doorwerken. 8% weet het nog niet zeker. In 90% van de gevallen gaat het om de zaakvoerder die verder werkt, bij 24% (ook) de werknemers. Als reden voor het doorwerken tijdens de bouwvakantie, zegt zowat de helft dat ze de opgelopen achterstand absoluut willen inhalen en/of een specifiek project moeten afwerken. Opvallend is voorts dat 27% aangeeft dat ze het zich simpelweg niet financieel kunnen veroorloven om op vakantie te gaan omwille van de crisis.

De sluiting wegens jaarlijkse bouwvakantie is slechts een aanbevolen collectieve regeling voor bouwbedrijven met personeel. Wie wil, mag daarvan afwijken. Een collectieve regeling biedt vooral voordelen op vlak van organisatie en timing. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers. Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minste vertraging op.

Naar jaarlijkse gewoonte start de grote vakantie voor de Vlaamse bouwsector in juli. Afhankelijk van de regio sluiten de bouwbedrijven op andere tijdstippen. De bouwbedrijven gevestigd in Brussel-Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag 3 juli met vakantie. Voor de regio’s Antwerpen, Mechelen en Leuven start de bouwvakantie op 8 juli (dus in de praktijk vanaf vrijdagavond 5 juli). In de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen op 15 juli. Met uitzondering van de kantons Hamme en Lokeren die pas op 23 juli met vakantie vertrekken. De bouwbedrijven uit West-Vlaanderen hebben de keuze tussen de periode vanaf 15 juli of die vanaf 22 juli.

Alle werknemers werkzaam in de bouwsector zullen, samen met hun familieleden, kunnen genieten van een welverdiende rust gedurende drie weken. In de regio Brussel-Halle-Vilvoorde, sluiten de bouwbedrijven wegens jaarlijkse vakantie gedurende vier weken. Nadien gaan ze uitgerust en met frisse moed opnieuw aan de slag.

Bron:
Bouwunie


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag