Gratis woonverzekering minder populair

Minder mensen deden vorig jaar een beroep op de verzekering Gewaarborgd Wonen, die helpt bij de afbetaling van een lopende lening bij een verlies van inkomen.

Wie minstens twaalf maanden werkt, kan een gratis verzekering afsluiten die helpt bij de aflossing van een hypothecaire lening bij onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Vorig jaar zijn daarvoor 11.324 aanvragen ingediend. Dat is een pak minder dan in 2015 (14.652 aanvragen) en dan in het recordjaar 2014, toen er 16.194 aanvragen werden ingediend. Dat blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V) bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft opgevraagd.

De verzekering loopt over tien jaar en is volledig gratis. De Vlaamse overheid betaalt de verzekeringskosten. Wie plots werkloos wordt of arbeidsongeschikt wordt, kan via de verzekering na een wachttijd van drie maanden een tegemoetkoming ontvangen in de aflossing van zijn of haar lening. Het precieze bedrag is afhankelijk van de maandelijkse afbetaling en de duur van de werkloosheid.

Homans vermoedt dat 2014 een recordjaar was als gevolg van het hoge aantal hypothecaire leningen. Veel mensen wilden toen nog gebruik maken van de voordelige woonbonus, het fiscale voordeel als men leent voor een eigen woning. Vanaf 2015 was die woonbonus minder royaal, maar de koper heeft een jaar de tijd om een aanvraag in te dienen waardoor het effect zich ook nog in de aanvragen van 2015 vertaalde.

'In 2014 en 2015 werden het grootste aantal aanvragen ontvangen', zegt Homans. 'De wijziging in de woonbonus heeft daarin zeker een rol gespeeld.' Zelfstandigen

Het huidige systeem wordt op dit moment geëvalueerd, zegt Homans.

Daarin wordt nagegaan welke doelgroep wordt bereikt en of deze verder kan worden uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook zelfstandigen kunnen worden verzekerd bij inkomensverlies door gedwongen stopzetting.

Partijgenoot en Vlaams Parlementslid Lorin Parys pleitte er eerder al voor dat banken hun klanten standaard over de verzekering zouden kunnen informeren. 

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons