Gratis woonverzekering minder populair

Minder mensen deden vorig jaar een beroep op de verzekering Gewaarborgd Wonen, die helpt bij de afbetaling van een lopende lening bij een verlies van inkomen.

Wie minstens twaalf maanden werkt, kan een gratis verzekering afsluiten die helpt bij de aflossing van een hypothecaire lening bij onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Vorig jaar zijn daarvoor 11.324 aanvragen ingediend. Dat is een pak minder dan in 2015 (14.652 aanvragen) en dan in het recordjaar 2014, toen er 16.194 aanvragen werden ingediend. Dat blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V) bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft opgevraagd.

De verzekering loopt over tien jaar en is volledig gratis. De Vlaamse overheid betaalt de verzekeringskosten. Wie plots werkloos wordt of arbeidsongeschikt wordt, kan via de verzekering na een wachttijd van drie maanden een tegemoetkoming ontvangen in de aflossing van zijn of haar lening. Het precieze bedrag is afhankelijk van de maandelijkse afbetaling en de duur van de werkloosheid.

Homans vermoedt dat 2014 een recordjaar was als gevolg van het hoge aantal hypothecaire leningen. Veel mensen wilden toen nog gebruik maken van de voordelige woonbonus, het fiscale voordeel als men leent voor een eigen woning. Vanaf 2015 was die woonbonus minder royaal, maar de koper heeft een jaar de tijd om een aanvraag in te dienen waardoor het effect zich ook nog in de aanvragen van 2015 vertaalde.

'In 2014 en 2015 werden het grootste aantal aanvragen ontvangen', zegt Homans. 'De wijziging in de woonbonus heeft daarin zeker een rol gespeeld.' Zelfstandigen

Het huidige systeem wordt op dit moment geëvalueerd, zegt Homans.

Daarin wordt nagegaan welke doelgroep wordt bereikt en of deze verder kan worden uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook zelfstandigen kunnen worden verzekerd bij inkomensverlies door gedwongen stopzetting.

Partijgenoot en Vlaams Parlementslid Lorin Parys pleitte er eerder al voor dat banken hun klanten standaard over de verzekering zouden kunnen informeren. 

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons