Gents stadsproject dingt mee naar Europese prijs

KoBra, de herinrichting van de Gentse binnenstad met de niet bij iedereen geliefde stadshal als blikvanger, is genomineerd voor een Mapic Award in Cannes. Mapic is de invloedrijkste vastgoedbeurs in Europa.

KoBra omvatte de heraanleg van de Korenmarkt, het Emile Braunplein, de Belfortstraat en hun omgeving vanaf 2009. De werken in het kader van KoBra begonnen in 2009 en zijn grotendeels voltooid.

De stad wil met KoBra nog meer ruimte om te wandelen, te winkelen en te bezichtigen. De Korenmarkt en het Emile Braunplein liggen op wandelafstand van elkaar en zijn als één geheel ontworpen. Eén van de krachtlijnen van project KoBra was de bouw van de controversiële stadshal op het Emile Braunplein als centrale ontmoetingsplaats en locatie voor tal van evenementen.

Vroeger was het Emile Braunplein volledig volgebouwd. Na de afbraak van de woningen in de jaren ’60 kwam er op initiatief van het stadsbestuur tijdelijk een bovengrondse parking. De plannen om een ondergrondse parkeergarage te bouwen, werden door de Gentenaars in 1997 in een referendum weggestemd.

De architecten van het KoBra-project en de Stadshal waren Robbrecht & Daem & Marie-José Van Hee. Het Masterplan Torenrij Gent vormde de basis voor het ontwerp en de uitvoering.

Dit jaar waren er een recordaantal inzendingen voor de Mapic Awards. Er werden er uiteindelijk 27 genomineerd in acht categorieën. KoBra is het enige Belgische project dat dit jaar in de prijzen kan vallen.

In haar categorie moet Gent het opnemen tegen een Frans en een Brits project: St. Lazare Paris (voorgesteld door Klépierre) en Trinity Leeds (voorgesteld door Land Securities. De Awards worden uitgereikt op 14 november in Cannes. De beurs loopt van 13 tot 15 november.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Op het internet of in boeken worden natuurlijke methoden verspreid die niet altijd even efficiënt zijn. Vaak hebben ze zelfs tal van nadelen.
Lees meer

7 must haves voor je terras!

Zomer, tijd dus om ons terras stevig aan te pakken en in te richten om er de komende maanden optimaal van te genieten. Heb je een groot of klein terras aan je woning of een klein balkon? Elk formaat verdient toch dat tikkeltje extra tijdens de zomer. Wij zetten je op weg!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons