Een kleine tuin inrichten

De kleine tuin is populair. Want de bouwpercelen worden almaar kleiner. Bovendien vragen kleine tuinen minder onderhoud. Omdat we de ruimte ook in een kleine tuin optimaal willen benutten, zetten we enkele ideeën voor de kleine tuin op een rij.

De ideale kleine tuin heeft een doordachte indeling waarbij de ruimte optimaal benut is. Daarbij is het vooral belangrijk dat je diepte gaat benadrukken via doorkijken en een opdeling met aanplanting en/of tuinverharding.

Eén tuinstijl
- Beperk de variatie aan planten en bloemen en houd je aan één tuinstijl. De verschillende soorten tuinstijlen ontdek je in Welke tuinstijl past bij jou?
- Als je met terrasverhardingen werkt, kies je best ook één of twee verschillende materialen die je in heel de tuin laat terugkomen; meer materialen zouden de tuin meteen te druk laten lijken.
- Meer materialen voor de terrasverharding brengt meer voegen mee. En dus meer onkruid in de voegen. Beperk je tot een of twee verhardingsmaterialen en je krijgt een onderhoudsvriendelijke tuin, die gemakkelijk te onderhouden is.
- In het artikel Tips voor een onderhoudsarme tuin vind je dan weer ideeën om zo weinig mogelijk tuinonderhoud te hebben. 

Plantenbakken en potten
Gebruik de tuinmuren of tuinafscheiding als fundering voor kruipplanten of kuipplanten. Werk ook met leibomen. Eventueel kun je een van de tuinmuren gebruiken als groengevel of verticale tuin. Een groengevel is ideaal als je maar een kleine tuin hebt. Is de tuinmuur of tuinomheining begroeid? Plaats dan potten of kleinere planten en bloemen voor die begroeide muur. Zo creëer je meer diepte.

Kleine tuin lijkt groter
Een kleine tuin lijkt groter als je er diepte in brengt. Gebruik daarom ook het uitzicht op omliggend groen als onderdeel van jouw tuin. Zorg er voor dat je de bomen in de tuinen van de buren kunt zien. Muren, hekwerk en ander tuinafsluitingen verberg je best achter struiken en heesters. Zo zie je niet waar de tuin precies eindigt. Pergola’s of een half overdekt terras in het midden of op het einde van de tuin kunnen een kleine tuin ook groter doen lijken.

Tuinpad met bocht
De kleine tuin groter maken doe je ook door het tuinpad in een bocht door de tuin te leggen. Of werk met ronde plantenborders of plantvakken. Ronde, golvende lijnen geven een kleine tuin ook meer reliëf waardoor de kleine tuin meteen groter lijkt. Over de aanleg van het terras en de plaatsing van het terras of verhardingen denk je ook best goed na, eventueel plaats je de terrasverharding verderop in de tuin en niet meteen bij de gevel van het huis.

Soorten bomen
Bomen voor de kleine tuin zijn er genoeg. Aziatische esdoornsoorten, krentenboompjes, aardbeienboom, treurberken, judasboom, kornoelje, vijgenboom, … zijn bomen die traag groeien en toch een mooie bloei kennen.

Tuinaankleding
Bij de aankleding van een kleine tuin plaats je donkere kleuren en donkere planten ook tegen de uiteinden van de tuin. Lichtere materialen, kleuren en planten mogen meer naar het midden komen.

Zo zijn blauwe tinten ideaal om de tuin optisch te verbreden of te verlengen. Plaats de planten met blauwe bloemen dan ook het dichtst tegen de afscheiding. Een tuinmuur blauw schilderen kan ook. Gebruik een blauwe tint, die ook bij regenweer of in de winter voor een zuiderse indruk zorgt, anders wordt het snel te somber.

Gevel als tuin
Gebruik ook de gevels van je huis als tuin: laat er klimplanten tegenop groeien, zet bloembakken op de vensterbanken… Hangende bloemen en planten in die bakken zorgen voor een mooi uitzicht op groen, zowel vanuit de tuin als van binnen naar buiten.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons