Bouwsector blijft in recessie

De activiteit in de bouwsector is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gedaald tegenover het eerste kwartaal. Het is de vierde daling op rij. Op jaarbasis ging de bouwactiviteit er met 2,5 procent op achteruit.

Ook de werkgelegenheid daalde verder, met 0,3 procent op kwartaalbasis en met 2 procent op jaarbasis. 'In tegenstelling tot de algemene economie zit de bouw dus nog altijd in een recessie', luidt het in de bouwbarometer van de Confederatie Bouw. 

Van mei tot juli moesten 500 bouwbedrijven de boeken neerleggen, een toename met 4,1 procent tegenover februari-april. 'Het aantal faillissementen blijft op een hoog niveau, maar de trend gaat wel in dalende lijn', aldus de Confederatie Bouw.

Positieve signalen
Er zijn ook positieve signalen in de sector. Zo melden de aannemers beter gevulde orderboekjes. Ze hebben nu voor gemiddeld 5,44 maanden werk op de agenda.

Daarnaast zitten ook de bouwvergunningen sinds kort opnieuw in de lift. 'Van maart tot mei steeg het aantal vergunningen voor woningen met 10,5 procent en werden er 11.989 vergunningen voor nieuwe woningen afgeleverd. Dat is vooral te danken aan het aantal vergunningen voor appartementen (+30,6 procent); het aantal vergunningen voor eengezinswoningen daalde met 10,7 procent.'

Ook de trend voor renovatie van woningen is positief. Ook bij de niet-woningbouw werden in de periode maart-mei stijgingen genoteerd van vergunde volumes en renovatievergunningen. 

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons