Hoe vind je een betrouwbare aannemer?

Je bouwproject staat of valt grotendeels met de keuze van de juiste aannemer(s). Je architect kan je hierin eventueel adviseren. Met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

Wees er op tijd bij
De beste aannemers zijn meestal al een hele tijd op voorhand bezet. Ruwbouwaannemers zitten vaak tot een jaar op voorhand volgeboekt. Zeker de kleinere ruwbouwaannemers, de zogenaamde een- of tweemansfirma's. Maar dat geldt evenzeer voor de aannemers die later je pad kruisen, zoals de dakwerkers, de chapper of de plakker.

Laat je hier alleszins niet door afschrikken. Want hoe meer tijd je hebt voordat je start, hoe meer offertes je kan opvragen en bezoekjes je kan brengen aan toonzalen en referentiewoningen. Hou in dat geval wel goed het financiële totaalplaatje in de gaten. Moet je om een of andere reden toch sneller starten, maak dan extra doordacht je keuze.

Neem je tijd
Ga niet over één nacht ijs als je moet beslissen. De prijs is belangrijk, maar ook de kwaliteit die de aannemer levert. Een heel lage prijs is vaak ook gewoon te mooi om waar te zijn. En duurder is dan weer niet altijd beter. Nog een reden waarom je je niet moet overhaasten. 

Ben je bijna 100 % zeker van je keuze, maar is de aannemer de komende maanden al volgeboekt? Dan is die het wachten waarschijnlijk waard, als je situatie dat toelaat.

Referenties, referenties en nog eens referenties
Leg je oor zo veel mogelijk te luister. Mond-aan-mondreclame werkt beter dan ooit. Doe de ronde en ga op zoek naar ervaringen in je directe omgeving. Je vrienden en kennissen hebben waarschijnlijk vele tips klaar. Zowel goede als minder goede aannemers gaan snel over de tongen. Ga je voor een alternatievere bouwtechniek? Informeer je dan zeker eens zo goed.

Reputatie, vakbekwaamheid en ervaring vormen belangrijke uitgangspunten. Vraag referenties op, bezoek enkele woningen die de aannemer gebouwd heeft en informeer bij de eigenaars naar hun ervaringen. En breng hen eventueel een bezoekje. Want ook al is het eindresultaat vlekkeloos, de samenwerking is dat misschien niet altijd geweest. Zelfs al gaat het om een directe referentie van je architect.

Gebruik het web, maar wees kritisch
Online vind je verschillende fora of recensiepagina's terug met commentaren over firma's en aannemers. Op basis van die ervaringen kan je misschien al een eerste beeld vormen. Weeg deze reacties wel altijd goed af. Een grote firma met veel opdrachten krijgt mogelijk al sneller een minder positieve beoordeling, maar dat betekent niet dat het per se om een onbetrouwbare bouwpartner gaat.

Bovendien weet je ook nooit 100 % zeker wat de achterliggende reden van een klacht is. En ook het omgekeerde geldt: volg ook niet zomaar blind een positieve beoordeling. Kortom: wees kritisch.

Is je aannemer financieel gezond?
Een vestigingsattest toont aan dat de aannemer over de nodige technische vakkennis beschikt. Elke aannemer moet zich hiervoor inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een ondernemingsloket. Het loket onderzoekt of de aannemer voldoet aan de vereiste kennis. Maar ook of hij financieel gezond is en geen sociale of fiscale schulden heeft.

Kwaliteitslabels zeggen veel ...
Kwaliteitslabels zijn een indicatie van betrouwbaarheid, maar zeker geen garantie. Wees dus kritisch. Voorbeelden van labels zijn Het Charter van de Woningbouwer. Aannemers en projectontwikkelaars die dit label dragen, verbinden zich ertoe strikt de wet-Breyne na te leven. Construction Quality is nog zo'n kwaliteitslabel. Dit is een samenwerkingsverband tussen het Vlaamse Qualibouw en het Waalse CoQual. 

Lid van beroepsorganisaties?
Bedrijven die bijvoorbeeld lid zijn van de Confederatie Bouw krijgen een standaardaannemingscontract dat volledig beantwoordt aan de woningbouwwet-Breyne. Een aannemer die lid is van de beroepsorganisatie krijgt professionele ondersteuning.

Indicatie, maar geen garantie
Dit alles vormt een indicatie voor de betrouwbaarheid van de aannemer, maar zeker geen garantie. Bovendien kunnen aannemers die niet over de nodige papieren beschikken ook goed werk leveren ... en andersom.

Op zoek naar een aannemer? Wij zoeken voor jou in de uitgebreide database van Build Your Home van de Confederatie Bouw én in een ruim aanbod van vakmannen en handelaars, aangeleverd door tal van topmerken.

Vergelijk offertes en spreek af
Heb je een aantal potentiële aannemers op het oog? Belangrijk: vraag voldoende offertes op en vergelijk geen appels met peren. Vergeet zeker de kleine lettertjes niet. Alleen zo krijg je een goed zicht op de correcte prijzen. Te ingewikkeld? Veel architecten helpen je graag verder om je offertes naast elkaar te leggen. 

Aannemers hebben het logischerwijs enorm druk met hun dagjob. Veel firma's moeten daarom nog na de uren aan hun offertes werken. Een goede tip: hou telefonisch contact. Mailtjes gaan al snel verloren in een volgepakt werkschema.

Eens je offerte af is, vraag je of je deze ook persoonlijk kan bespreken. Op deze manier krijg je meteen een eerste beeld van degene waarmee je misschien zal samenwerken. Heel wat aannemers zullen dit al zelf voorstellen. Ook is het mogelijk dat hij je uitnodigt nog voordat hij de offerte opstelt. Het is zeker slim om hierop in te gaan. Misschien heeft hij nog extra tips in petto?

Aannemer gekozen? Blijf logisch nadenken
Na een doordachte zoektocht heb je een overeenkomst ondertekend met je aannemer. Blijf je hoofd erbij houden en hou er rekening mee dat er nog altijd iets kan mislopen. Hou dus zeker volgende tips in het achterhoofd:
• Geldt de wet-Breyne voor jou? Deze wet beschermt je als je met algemene aannemers of bouwfirma's werkt.
• Betaal geen overdreven voorschotten
• Opgepast met cash: betaal geen grote bedragen met cash geld, en zorg dat je altijd een bewijs van betaling hebt. In het zwart betalen is illegaal en bovendien heb je geen verhaal als er nadien gebreken opduiken.
• Vraag altijd een factuur: om dezelfde reden als hierboven. Zorg voor een valnet in geval van problemen. 

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons