Ben je verplicht om de stoep voor je deur “slipvrij” te houden?

Koning Winter is in het land en de temperaturen zakken – zeker ‘s nachts! – onder het vriespunt. Je stoep wordt dan snel een ijsbaan, wat uiteraard voor ongevallen kan zorgen. Dan rijst de vraag: ben je wettelijk verplicht om de sneeuw voor je deur te ruimen?

In bijna alle Belgische gemeenten is het verplicht om het stuk trottoir voor je deur slipvrij te maken. Wie dit niet doet, riskeert een boete tot 125 euro, afhankelijk van de gemeente.

En wat met een appartementsgebouw?
In een flatgebouw moet de bewoner van het gelijkvloers sneeuw ruimen. Woont daar niemand, ligt die verantwoordelijkheid bij de bewoner(s) van eerste verdieping en is er een conciërge aanwezig, dan moet deze persoon de nodige maatregelen treffen. Houd er ook rekening mee dat als het gebouw meerdere appartementen op de begane grond heeft, elke bewoner voor zijn of haar appartement moet vrijmaken. En in het geval van een vennootschap is het de vennootschap die aansprakelijk wordt gesteld.

Niet altijd verantwoordelijk?
Er zijn echter uitzonderingen. Als er bijvoorbeeld zware sneeuwval wordt gemeld terwijl je op vakantie of op het werk bent, is het uiteraard onmogelijk om te doen wat nodig is. Bovendien kan de eigenaar van het huis dat zich naast een gladde stoep bevindt niet altijd verantwoordelijk worden gesteld als er een voetganger op uitglijdt. Indien bewezen dat de voetganger niet voorzichtig genoeg was ontbrak, is de kans groot dat die persoon zelf de schuld krijgt.

Wie betaalt?
Hiervoor dient je wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (de familiale verzekering) van de bewoner van het huis in kwestie die betrokken is bij de vergoeding van medische en andere kosten. Beschik je niet over zo’n dekking, dan zal je het slachtoffer uit eigen zak moeten vergoeden. Wees je er meteen van bewust dat zulke kosten zeer snel en hoog kunnen oplopen.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons