Ben je verplicht om de stoep voor je deur “slipvrij” te houden?

Koning Winter is in het land en de temperaturen zakken – zeker ‘s nachts! – onder het vriespunt. Je stoep wordt dan snel een ijsbaan, wat uiteraard voor ongevallen kan zorgen. Dan rijst de vraag: ben je wettelijk verplicht om de sneeuw voor je deur te ruimen?

In bijna alle Belgische gemeenten is het verplicht om het stuk trottoir voor je deur slipvrij te maken. Wie dit niet doet, riskeert een boete tot 125 euro, afhankelijk van de gemeente.

En wat met een appartementsgebouw?
In een flatgebouw moet de bewoner van het gelijkvloers sneeuw ruimen. Woont daar niemand, ligt die verantwoordelijkheid bij de bewoner(s) van eerste verdieping en is er een conciërge aanwezig, dan moet deze persoon de nodige maatregelen treffen. Houd er ook rekening mee dat als het gebouw meerdere appartementen op de begane grond heeft, elke bewoner voor zijn of haar appartement moet vrijmaken. En in het geval van een vennootschap is het de vennootschap die aansprakelijk wordt gesteld.

Niet altijd verantwoordelijk?
Er zijn echter uitzonderingen. Als er bijvoorbeeld zware sneeuwval wordt gemeld terwijl je op vakantie of op het werk bent, is het uiteraard onmogelijk om te doen wat nodig is. Bovendien kan de eigenaar van het huis dat zich naast een gladde stoep bevindt niet altijd verantwoordelijk worden gesteld als er een voetganger op uitglijdt. Indien bewezen dat de voetganger niet voorzichtig genoeg was ontbrak, is de kans groot dat die persoon zelf de schuld krijgt.

Wie betaalt?
Hiervoor dient je wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (de familiale verzekering) van de bewoner van het huis in kwestie die betrokken is bij de vergoeding van medische en andere kosten. Beschik je niet over zo’n dekking, dan zal je het slachtoffer uit eigen zak moeten vergoeden. Wees je er meteen van bewust dat zulke kosten zeer snel en hoog kunnen oplopen.

Gerelateerde artikels

Vlaamse regering wil verkoop van vastgoed digitaliseren tegen eind 2022: "Verkoop kan dan in paar werkdagen rond zijn"

Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken. De Vlaamse overheid vindt het hoog tijd om de papieren rompslomp te vereenvoudigen. De aankoop van vastgoed duurt nu vaak maanden. Volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het in de toekomst een kwestie zijn van een paar dagen. 
Lees meer

Koudegolf: 5 voorzorgen om je huis te beschermen!

De polaire temperaturen die we op dit moment meemaken, zijn eerder ongewoon en stellen onze woningen op de proef. Hoe wapen je je tegen elk gevaar? We bekijken het samen met jou!
Lees meer

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons