Belgisch vastgoed 55 procent overgewaardeerd


De waarde van het onroerend vermogen van de Belgische gezinnen is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, van 440 naar 1.066 miljard euro. Dat blijkt uit schattingen van de Nationale Bank. Maar volgens The Economist doemen er onheilswolken op. De Belgische huizenprijzen zijn liefst 55 procent overgewaardeerd tegenover hun reële economische waarde, concludeert het Britse blad na een vergelijking met de huurprijzen en de gezinsinkomens. 
Nergens in Europa zou de overwaardering zo groot zijn. In Frankrijk bedraagt de overwaardering 45 procent en in Nederland maar 25 procent. In Duitsland is er sprake van een grote onderwaardering, net zoals in de Verenigde Staten.

The Economist voegt zich bij instellingen als de OESO en het IMF, die eerder al wezen op te hoge vastgoedprijzen in ons land. Ook de Nationale Bank schatte onlangs in dat een gemiddeld Belgisch huis 15 procent overgewaardeerd is.

Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars zegt in een reactie dat de studie geen hout snijdt. "The Economist houdt geen rekening met de lage rentes en de fiscale voordelen. Bovendien baseert men zich op de huurprijzen, terwijl ons land net voor 75 procent een eigenaarsmarkt is. Zomaar zeggen dat de Belgische huizen veel te duur zijn, is intellectueel oneerlijk en gevaarlijk. De Belgische vastgoedmarkt is niet een van de meest overgewaardeerde. Integendeel, het is precies een van de gezondste van Europa."


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag