Belgisch vastgoed 55 procent overgewaardeerd


De waarde van het onroerend vermogen van de Belgische gezinnen is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, van 440 naar 1.066 miljard euro. Dat blijkt uit schattingen van de Nationale Bank. Maar volgens The Economist doemen er onheilswolken op. De Belgische huizenprijzen zijn liefst 55 procent overgewaardeerd tegenover hun reële economische waarde, concludeert het Britse blad na een vergelijking met de huurprijzen en de gezinsinkomens. 
Nergens in Europa zou de overwaardering zo groot zijn. In Frankrijk bedraagt de overwaardering 45 procent en in Nederland maar 25 procent. In Duitsland is er sprake van een grote onderwaardering, net zoals in de Verenigde Staten.

The Economist voegt zich bij instellingen als de OESO en het IMF, die eerder al wezen op te hoge vastgoedprijzen in ons land. Ook de Nationale Bank schatte onlangs in dat een gemiddeld Belgisch huis 15 procent overgewaardeerd is.

Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars zegt in een reactie dat de studie geen hout snijdt. "The Economist houdt geen rekening met de lage rentes en de fiscale voordelen. Bovendien baseert men zich op de huurprijzen, terwijl ons land net voor 75 procent een eigenaarsmarkt is. Zomaar zeggen dat de Belgische huizen veel te duur zijn, is intellectueel oneerlijk en gevaarlijk. De Belgische vastgoedmarkt is niet een van de meest overgewaardeerde. Integendeel, het is precies een van de gezondste van Europa."

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons