Tapijten reinigen doe je zo!

Tapijt geeft een warm en behaaglijk gevoel en je interieur een heel eigen uitstraling. De problemen beginnen pas als er vlekken opduiken. Uiteraard zijn er vlekkenreinigers in de winkel te verkrijgen, maar hoe pak je deze vlekken zelf aan?

Een tapijt krijgt het hard te verduren: vuile voeten, vlekken, haren van huisdieren en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Uiteraard ga je geregeld met je stofzuiger aan de slag, maar 2 à 3 keer per jaar je tapijt een stuk grondiger onder handen nemen is een must. Op die manier heb je veel langer plezier van je tapijt. 

Een vlek, het hoeft geen ramp te zijn

Vlekken zijn vaak onvermijdelijk, maar ook als je tapijt hebt liggen, hoeft dit geen ramp te zijn. Ga in eerste instantie aan de slag met een handdoek die je nat maakt, uitwringt en op de vlek legt. Je haalt de handdoek pas weg als deze is opgedroogd. Let op: niet wrijven, maar altijd deppen! Hoe meer je wrijft, hoe groter de kans dat de vlek dieper in de vezels dringt. 

Ga je daarna met een product aan de slag, dan verdient droogschuim de voorkeur. Shampoo en droogpoeder kunnen soms kleverige restanten achterlaten, die op hun beurt dan weer vuil kunnen aantrekken. En kijk ook zeker uit met al te agressieve tapijtreinigers. Die kunnen je vloerbedekking namelijk blijvend beschadigen. 

Het stappenplan voor de jaarlijkse reiniging:

  1. Stofzuig de boven en onderkant van je tapijt. Verschuif het tapijt ook van de vaste plaats en stofzuig zorgvuldig deze ruimte. 

  2. Na het stofzuigen neem je de mat even mee naar buiten en ga je aan de slag met de mattenklopper. Trek hier voldoende tijd voor uit. 

  3. Nu is het tijd voor de vlekken. Probeer eerst zoveel mogelijk vlekken weg te deppen of te schrapen voor je met een een schoonmaakmiddel aan de slag gaat. Een emmer water met een beetje dreft of ossezeep volstaat vaak. In de speciaalzaak kan je ook professionele producten vinden. Probeer het product eerst op een klein stukje tapijt, want je zou zo maar eens de kleur kunnen verwijderen. Werk in cirkels, dit zorgt voor het beste resultaat. 

  4. Azijn kan helpen tegen geurtjes. 

  5. Wil je het nóg grondiger aanpakken, dan kan een tapijtreiniger soelaas bieden. Dit toestel kan je huren om in de diepte te reinigen. Een tapijtreiniger zuigt het gebruikte water onmiddellijk op en dat zorgt ervoor dat je tapijt veel sneller droogt dan dat je manueel aan de slag gaat. 

Bron: Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag