Dit veranderde op 1 augustus!

Wat is een thuisbatterij?

Laten we even bij het begin beginnen. We kunnen wel premies aanvragen, maar wat is zo’n thuisbatterij nu precies? Een thuisbatterij is een grote accu die je aan jouw energienet koppelt. Deze batterij houdt continu rekening met de productie van je zonnepanelen en het energieverbruik van je woning. Produceren je zonnepanelen meer stroom dan dat je (woning) verbruikt, wordt de batterij opgeladen. Is de batterij vol, dan injecteert deze het distributienet met de overtollige stroom.

Premies voor een thuisbatterij

Tot op heden konden er nog geen premies worden aangevraagd, maar dat verandert vanaf 1 augustus. Wie een thuisbatterij heeft, kan daarvoor een premie van maximum 3.200 euro opstrijken. Voorwaarde is wel dat de aanvrager over een digitale meter beschikt. “Slimme opslag van lokaal opgewekte groene energie is een volgende stap in onze energietransitie”, zegt bevoegd Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD). “De premie kan eigenaars van zonnepanelen over de streep trekken om een batterij aan te schaffen.”

Waarom komt de premie er?

Aanmoediging lijkt hier het codewoord. De premie moet namelijk mensen die zelf stroom opwekken, zoals eigenaars van zonnepanelen, aansporen om die energie lokaal op te slaan en niet meteen te verbruiken. Wie momenteel niet beschikt over een batterij, moet namelijk zijn overtollige stroom opnieuw op het net zetten en daarvoor wordt een prosumententarief aangerekend. Als je batterij voldoende energie kan opslaan om in je eigen verbruik te voorzien en je hebt een digitale meter (voorwaarde voor de premie), dan vervalt het prosumententarief en betaal je enkel voor je werkelijke afname van het net.

Een batterij voor huishoudelijk gebruik heeft een capaciteit tussen de 4 en 8 kW. Voor de zwaarste thuisbatterij betaal je al gauw 8.000 euro. De premie zal 250 euro per kilowattuur bedragen met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Voorlopig is de premie verkrijgbaar tot eind 2020. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Vandaag is de prijs van een batterij nog erg hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Met een premie wordt de aanschaf van een batterij sneller haalbaar.”

Er is wel een belangrijke voorwaarde aan de premie verbonden. Aanvragers moeten beschikken over een digitale meter die de afname en injectie van stroom op het net apart registreert. “Wie nog niet direct aan de beurt komt en toch al een batterijpremie aanvraagt, krijgt de kosten voor de installatie van een digitale meter vergoed”, klinkt het.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons