5 tips om je woning vlot te verkopen

Een woning verkopen of verhuren doe je niet elke dag en moet bijgevolg doordacht gebeuren. Boezemt dit jou angst in? Schakel dan een vastgoedmakelaar in. Doe je het liever zelf of wil je kosten uitsparen? Dan geven we je graag vijf praktische tips voor een vlotte verkoop.

1. Schets een correct beeld
Als je je woning te koop of te huur zet, moet je mensen overtuigen om een kijkje te komen nemen. Dit doe je best door een zo correct mogelijk beeld van de woning te schetsen. Neem pen en papier en lijst voldoende informatie op: Hoeveel (slaap)kamers heeft je huis en hoe groot zijn ze? Wat is de totale woon- en grondoppervlakte? Wanneer werd het pand gebouwd en voor het laatst gerenoveerd? Is er een tuin, terras, garage of parking aanwezig?

Een kandidaat koper/huurder wil niet alleen informatie over het huis of appartement zelf, hij wil ook een idee krijgen van de omgeving. Een woning nabij een (bus)station kan immers aantrekkelijk zijn voor iemand die naar zijn werk pendelt. Ook groen in de buurt, winkels of scholen zijn vaak belangrijke punten waar een mogelijk nieuwe bewoner aandacht voor heeft. Het prijsgeven van jouw adresgegevens kan hier zeker toe bijdragen, maar als je dat liever niet doet, kan je de ligging van de woning evenzeer beschrijven.

Zet alle pluspunten van de woning en de omgeving zoveel mogelijk in de verf, zonder de dingen mooier en beter voor te stellen dan ze zijn. Met dit laatste zou je wel eens meer kandidaat bezoekers kunnen krijgen, maar de kans dat ze kopen is gering.

2. Bepaal een reële prijs
Iemand die een nieuwe woning zoekt, stelt een bepaald maximum bedrag voor ogen en zal aan de hand hiervan een eerste selectie in woningen maken. Een juiste prijsbepaling is dus enorm belangrijk. De juiste prijs is de prijs die iemand bereid is om voor jouw woning te betalen. Helaas strookt dit niet altijd met wat je graag zou willen krijgen. De nieuwe toekomstige bewoner heeft immers nog niet dezelfde emotionele band met de woning als jij en zal er dus ook anders naar kijken.

Dat laatste maakt een reële prijsschatting net zo moeilijk. Probeer daarom bij het bepalen van de vraagprijs zo objectief mogelijk je woning te beoordelen. Een schatting van een huis of appartement is in hoofdzaak gebaseerd op de ligging, de grootte, de staat en het type van het pand. In mindere mate wordt er rekening gehouden met extra comfort, zoals zonnepanelen of een zwembad.

Neem eens een kijkje op de vastgoedportalen wat de vraagprijs is voor vergelijkbare woningen in je buurt. Op Zimmo.be kan je zelfs voor dat je een woning te koop zet al eens aftoetsen hoeveel mensen er geïnteresseerd zouden zijn in jouw woning aan een door jouw opgestelde prijs.

3. Maak fraaie foto’s
Neem de tijd om foto’s te maken die je huis of appartement moeten presenteren. Foto’s zorgen namelijk voor een eerste (goede) indruk bij de potentiële koper/huurder. Mensen zullen sneller overtuigd zijn om je advertentie én de woning te bezichtigen wanneer ze fraaie foto’s te zien krijgen. De beste vastgoedkiekjes zijn deze die ruimte en licht ademen.

Ruimte creëer je door binnen én buiten grondig op te ruimen. Alle kleine en persoonlijke accessoires zet je even in de kast. De meubels probeer je zo te schikken dat ze een open en vlotte toegang bieden tot elke kamer. Licht verkrijg je dan weer door de rolluiken op te laten, de gordijnen te openen en lampen of kaarsen aan te steken. Om nog meer licht in je woning te krijgen, kan je de foto’s best overdag en bij een heldere hemel trekken.

4. Vergeet de verplichte vermeldingen niet
De energieprestatiecertificaat of EPC-waarde moet verplicht weergegeven worden bij elke woning die te koop of te huur staat. In het Brussels Gewest dien je hier ook nog de CO2-uitstoot bij te vermelden. Een woning die gebouwd is voor 1981 moet bij het verlijden van de notarisakte ook voorzien zijn van een elektrisch keuringsattest.

De meeste gemeenten in België verplichten de verkoper en verhuurder om tevens bepaalde stedenbouwkundige gegevens te vermelden. Het gaat dan om de meest recente bestemming van het gebied. Ook moet je meedelen of er al dan niet een verkavelings- en stedenbouwkundige vergunning verkregen is. Als er een voorkooprecht op het goed staat of er is een dagvaarding uitgebracht, dien je dit ook te melden.

5. Bereid de bezichtigingen voor
Wanneer kandidaat koper/huurders een bezoek aanvragen, probeer hen dan allen vlak na elkaar uit te nodigen de woning sterk in trek lijkt. Kies zorgvuldig het moment van de bezichtigingen. Laat je woning bijvoorbeeld zien wanneer de lichtinval optimaal is of wanneer jouw lawaaierige buren niet thuis zijn.

Ruim op voorhand op en leg waardevolle en persoonlijke bezittingen goed weg. Vermijd muffe geuren door goed op voorhand te verluchten. Maak de woning verder gezellig. Doe wat sfeerverlichting aan, laat enkel (geur)kaarsen branden, plaats een bloemetje op tafel of zet een verse pot koffie.

Tot slot, veel succes met de verkoop of de verhuur!

Bron:
Zimmo.be

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons