4 valkuilen om te vermijden alvorens een oud huis te kopen

Een woning met wat leeftijd kan best charmant zijn. Bovendien zijn ze vaak goedkoper, waardoor ze misschien wél net binnen je budget vallen. Toch let je maar beter over voor je halsoverkop zo’n pand koopt er kunnen immers best wat valkuilen zijn. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Is de woning zijn prijs waard?
Hoewel de waarde van een woning subjectief blijft, zijn er toch een aantal mogelijkheden om er achter te komen of een oude woning zijn prijs waard is. Zo kun je vergelijken met andere woningen in de buurt of je legt het voor aan iemand die vertrouwd is met immobiliën. Informeer steeds naar het kadastraal inkomen en bij een oude woning loont het ook steeds de moeite om te bekijken voor welke premies je in aanmerking komt. Is je woning ouder dan 5 jaar dan moet je slechts 6% BTW betalen in plaats van 21%, als je werken laat uitvoeren door een geregistreerde aannemer. Dat scheelt aardig wat!

Ga de staat van de woning na
Zeker bij een oud huis kunnen er wel wat mankementjes zijn. Neem de tijd om de woning grondig te bekijken en te analyseren. Sla geen ruimtes over en heb ook voor vocht, want dat is vaak een hardnekkig probleem. Controleer grondig nieuwe lagen verf en durf doorvragen.

Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd, dus dat vergt bijkomende investeringen. Bezoek de woning ook steeds met voldoende daglicht, zo kunnen de mindere zaken niet weggemoffeld worden. Vraag ook zeker het energieprestatiecertificaat op.

Ken je zelf weinig van woningen en technische zaken, dan loont het de moeite om iemand met kennis van zaken mee te nemen. Een extra paar ogen kan nooit geen kwaad.

Apparatuur en technische installaties
In een oude woning zijn ook de toestellen en technische installaties vaak net iets ouder. Dat hoeft geen ramp te zijn, maar het kan wel extra kosten met zich meebrengen. Je renoveert ook maar beter gelijk grondig, anders blijf je bezig.

Indien er nieuwe leidingen moeten komen of je apparatuur dient te vervangen, dan moet je dit natuurlijk bij het budget tellen.

De ligging
De ligging van je woonst is een belangrijke factor. Hoe ver moet je naar je werk, de school en ga zo maar door. Zijn er winkels in de buurt of moet je voor alles de wagen nemen? Goed gelegen woningen zijn meer waard, maar dat is logisch gezien het comfort.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons