3 zaken die je maar beter niet vergeet als je een bod doet op een onroerend goed

Je bent geïnteresseerd in de aankoop van een huis, appartement of bouwgrond. Op het moment dat je een bod doet vraagt de verkoper (of de makelaar) je om je bod op papier te zetten. Waarmee moet je in dat geval rekening houden?

Als je een bod doet op een onroerend goed is dat niet ‘vrijblijvend’. Als de verkoper je bod aanvaardt zit je daaraan vast. Het is dan ook belangrijk om een aantal voorzorgen te nemen.

Beperk je bod in de tijd

Om te vermijden dat je voor een langere tijd vastzit aan je bod is het van belang dat in de tijd te beperken. Zo hou je je handen vrij als er een ander interessant pand te koop komt. Bovendien verplicht je de verkoper om op korte termijn standpunt in te nemen of hij al dan niet aan jou wil verkopen. Je vermijdt dat hij met jouw bod op zak op zoek gaat naar iemand die meer wil bieden.

Vergeet de opschortende voorwaarden niet

Als je het pand wil kopen onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een lening dan is het aangewezen dat in je bod aan te geven. Doe je dat niet en aanvaardt de verkoper je bod dan riskeer je immers dat je in de koopovereenkomst de opschortende voorwaarde niet meer kan laten inlassen.

Vergeet ook andere belangrijke zaken niet

Zijn er andere punten die voor jou belangrijk zijn (zo bv. dat het pand vrij van huur is, …) dan is het aangewezen dat ook in je bod te vermelden. Je zou bv. een ontwerp van compromis kunnen toevoegen en aangeven dat je bereid bent om aan te kopen volgens de voorwaarden en modaliteiten daarvan.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons