3 zaken die je maar beter niet vergeet als je een bod doet op een onroerend goed

Je bent geïnteresseerd in de aankoop van een huis, appartement of bouwgrond. Op het moment dat je een bod doet vraagt de verkoper (of de makelaar) je om je bod op papier te zetten. Waarmee moet je in dat geval rekening houden?

Als je een bod doet op een onroerend goed is dat niet ‘vrijblijvend’. Als de verkoper je bod aanvaardt zit je daaraan vast. Het is dan ook belangrijk om een aantal voorzorgen te nemen.

Beperk je bod in de tijd

Om te vermijden dat je voor een langere tijd vastzit aan je bod is het van belang dat in de tijd te beperken. Zo hou je je handen vrij als er een ander interessant pand te koop komt. Bovendien verplicht je de verkoper om op korte termijn standpunt in te nemen of hij al dan niet aan jou wil verkopen. Je vermijdt dat hij met jouw bod op zak op zoek gaat naar iemand die meer wil bieden.

Vergeet de opschortende voorwaarden niet

Als je het pand wil kopen onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een lening dan is het aangewezen dat in je bod aan te geven. Doe je dat niet en aanvaardt de verkoper je bod dan riskeer je immers dat je in de koopovereenkomst de opschortende voorwaarde niet meer kan laten inlassen.

Vergeet ook andere belangrijke zaken niet

Zijn er andere punten die voor jou belangrijk zijn (zo bv. dat het pand vrij van huur is, …) dan is het aangewezen dat ook in je bod te vermelden. Je zou bv. een ontwerp van compromis kunnen toevoegen en aangeven dat je bereid bent om aan te kopen volgens de voorwaarden en modaliteiten daarvan.

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons