15 pct Belgen tussen 16 en 74 jaar heeft nog nooit internet gebruikt

15 pct van de Belgen tussen 16 en 74 jaar heeft anno 2012 nog nooit internet gebruikt. Bij de groep van 65 tot 74 jaar beloopt dit zelfs 51 pct. Dat leert de jaarlijkse ‘Barometer van de informatiemaatschappij 2013’ in negen domeinen die de Federale Overheidsdienst Economie dinsdag publiceert.

België voldoet nu reeds aan de doelstelling die de ‘Digital Agenda for Europe’ voor 2013 heeft vastgelegd, en heeft al zes van de doelstellingen voor 2015 bereikt. Het percentage uitrustingen en internetverbindingen van de huishoudens en ondernemingen noemt de FOD Economie “uitstekend”. Op Europees niveau hebben onze ondernemingen wel een achterstand wat betreft het plaatsen van bestellingen via informatica-netwerken.

Achtenzeventig procent van de in België gevestigde huishoudens heeft een internetaansluiting (77 pct in 2011). Dit percentage loopt op tot 93 pct voor gezinnen met kinderen. De computer blijft het favoriete apparaat voor een internetverbinding, maar vooral het gebruik van de smartphone of tablet-pc kende in twaalf maanden tijd een sterke stijging. Toch blijft de digitale kloof bestaan: 15 pct van de Belgen tussen 16 en 74 jaar heeft anno 2012 nog nooit internet gebruikt. Bij de groep van 65 tot 74 jaar beloopt dit zelfs 51 pct.

De elektronische handel zet zijn opmars bij de Belgische consumenten verder: 45 pct deed in 2012 online aankopen, dat is 2 procentpunt meer dan vorig jaar. Een kwart van de Belgen heeft online aankopen uitgevoerd in een ander EU-land, wat aanzienlijk meer is dan het Europese gemiddelde (11 pct).

De ondernemingen halen 14 pct van hun omzet uit e-handel. In ons land wordt dit cijfer opgetrokken door de middelgrote ondernemingen (50-249 personen). Wat de via het net geplaatste en ontvangen bestellingen betreft, heeft 23 pct van de Belgische ondernemingen een e-aankoop verricht en vrijwel 24 pct e-verkoop uitgevoerd. Op Europees niveau belopen die aandelen respectievelijk 34 pct (e-aankoop) en 16 pct (e-verkoop).

“Digital Agenda Europa” is de strategie waarmee de Europese Commissie de uitbouw van de digitale samenleving fors wil versnellen, onder impuls van Commissaris Neelie Kroes.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons